Cum se curăță corect pomii

Când vine vorba de întreținerea grădinii, curățarea copacilor este un aspect crucial, care nu doar îmbunătățește aspectul estetic al peisajului tău, dar și sănătatea și vitalitatea copacilor. Curățarea corespunzătoare a copacilor poate preveni boli și daune, promovând o creștere sănătoasă și frumoasă. În acest ghid, vom explora pașii esențiali pentru curățarea copacilor și sfaturi practice pentru a-ți transforma grădina într-un paradis verde și îngrijit.

Gândiți-vă la motivul pentru care doriți să tăiați. Încercați să modelați un copac pentru a obține umbră sau înălțime? Copacul a fost tăiat recent? Înainte de a începe, trebuie să vă gândiți la ceea ce încercați să obțineți și să vă stabiliți obiectivele.

Motivele pentru care doriți să tăiați vor influența și momentul în care veți tăia. Puteți face o tăiere ușoară sau îndepărta lemnul mort în orice moment, dar dacă aveți obiective mai mari, veți dori să vă planificați tăierea în funcție de anotimpuri. De exemplu, tăierea în timpul iernii va duce la o explozie de creștere în timpul primăverii. Tăierea în timpul verii va încetini creșterea ramurii tăiate, deci este o strategie bună dacă încercați să vă modelați copacul sau să încetiniți creșterea ramurilor pe care nu le doriți.

Evaluați copacul. Petreceți câteva momente pentru a observa dimensiunea și forma copacului și pentru a vă imagina cum ar trebui să arate când veți termina.

Identificați principalele ramuri ale copacului care alcătuiesc „scheletul” acestuia. Evitați îndepărtarea acestor ramuri.

Îndepărtați mai întâi ramurile care prezintă semne de deteriorare. Fie că au fost deteriorate de o furtună sau de un alt eveniment, ramurile rupte ar trebui tăiate, astfel încât apa și nutrienții pe care încă îi iau de la copac să fie redistribuiți către ramurile sănătoase.

Subțiați zonele care sunt pline de crengi. Îndepărtați ramurile care se încrucișează, apoi deschideți planta astfel încât aerul să poată circula și lumina să ajungă în toate părțile plantei. Pentru ca arborii să crească sănătoși, ei au nevoie de o bună circulație a aerului prin și în jurul ramurilor. Ramurile care sunt apropiate între ele favorizează dezvoltarea ciupercilor și atrag mai multe insecte.

Eliminați ramurile care cresc spre interior, spre centrul copacului. Acestea provoacă dezordine și nu sunt sănătoase.

Tăiați ramurile care reprezintă obstacole. Fie că este vorba de ramuri joase care vă blochează aleea sau de ramuri mai înalte care vă amenință firele de telefonie, care vă freacă acoperișul sau care vă depășesc casa. Este bine să tăiați ramurile care provoacă un anumit tip de neplăceri.

sursa: energex.com.au

Tăiați ramurile pentru a ajuta la modelarea copacului. Dacă doriți ca pomul să aibă o formă mai rotunjită sau mai îngrijită, tăiați câteva ramuri care par să iasă în unghiuri ciudate; câteva tăieturi vor face o mare diferență.

Tăiați cât mai puțin posibil. Fiecare tăietură pe care o faceți compromite sistemul de protecție a copacului și deschide copacul la o potențială infestare cu ciuperci și insecte. Tăiați doar atât cât este absolut necesar și nu îndepărtați niciodată mai mult de 25% din ramurile unui copac.

Pentru majoritatea arborilor foioși, asigurați-vă că există ramuri vii pe cel puțin 2/3 din copac, deși acest lucru variază în funcție de specie. Fiți conștienți de faptul că numai trunchiul nu este suficient pentru a asigura supraviețuirea copacului. Îndepărtarea tuturor ramurilor este foarte stresantă pentru plantă. Nu tăiați puternic mai mult de o dată pe sezon. Cu excepția cazului în care o furtună rupe mai multe ramuri, nu ar trebui să tăiați mai mult de o dată, deoarece copacul are nevoie de timp pentru a se reface.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

e-learn.ro
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0